© Sussie Ahlburg



"Ortiz’s touch and timing are excellent... "
Gramophone

"Ortiz’s playing blends in sensitively, dousing the texture with showers of pianistic glitter…"
BBC Music Magazine

"plays it with unaffected gusto and a powerful lyrical impulse."
Classical Today

"Ortiz possesses a sort of sophisticated West European pianism but at the same time her performance is that of a pianist of deeply ingrained Brazilian spirit."
Record Geijutsu

"The shimmering colours came from fingers that could gentle ease from the keys the most exquisite sounds."
Yorkshire Post

"the pianist appeared like lightning over the Warsaw sky.”
Ruch Muzyczny

"lyric touch, rhythmic vigor and passion..."
The Dallas Morning News



YORK BOWEN | JOHANNES BRAHMS
CRISTINA ORTIZ piyano

12 ARALIK 2013 Perşembe 20:00
SAKIP SABANCI MÜZESİ 'the Seed'

Konuklar, 'Anish Kapoor İstanbul'da' sergisini 18:00-19:30 arası aynı biletle gezebiliyorlar.

Piyanonun 'Büyük Hanımefendisi
' Cristina Ortiz, özel bir programla 3. kez İstanbul Resitalleri'ne konuk oluyor. Sanatçı, resitalin ilk bölümünü çağdaş İngiliz besteci York Bowen'ın piyano için yazılmış tüm prelüdlerine, ikinci bölümünü ise tamamen Brahms'a ayırdı. 27 Kasım 2013'te Londra'da Queen Elizabeth Hall'da vereceği resitalin ardından 12 Aralık 2013'te İstanbul Resitalleri için Sakıp Sabancı Müzesi 'the Seed'de sahneye çıkacak olan sanatçının takviminde İstanbul'un ardından bir Amerika turnesi var. Ortiz'in bugüne kadar yayınlanmış 35 albümü bulunuyor.

Geniş bilgi...

Piyanoya çok küçük yaşlarda anavatanı Brezilya'da başlayan Ortiz, müzik eğitimine kazandığı özel bir bursla Fransa'da devam etti. Bu dönemde, Paris yıllarında, Alfred Cortot'un öğrencisi olan Brezilya doğumlu Fransız piyanist Magda Tagliaferro'dan özel dersler aldı. Ardından 1969'da katıldığı ABD'deki "Uluslararası Van Cliburn Piyano Yarışması", sanatçının kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu. "Altın Madalya" kazandığı Van Cliburn Birinciliği, Cristina Ortiz'e klasik müziğin dünya ligine giriş kapılarını açtı. Aynı ödülü Ortiz'den önce 1966'da Radu Lupu kazanmıştı.

Cristina, ABD'de kaldığı dönemde 20.yy.'ın en büyük Beethoven yorumcularından biri olarak bilinen efsanevi piyanist Rudolf Serkin yönetimindeki Curtis'te müzik çalışmalarına devam etti. Sanatçı daha sonra Londra'ya yerleşerek Avrupa ağırlıklı olmak üzere dünyanın dört bir yanında resital ve konserler vermeye başladı. Cristina Ortiz, bugün, zamana meydan okuyan bir ustalıkla rafine ettiği piyanizmi ile dünyanın en saygın virtüözleri arasında yer alıyor. Doğasındaki geleneksel Brezilya kültürünün tutku dolu duygusallığını güçlü tekniği ile birleştiren Ortiz, 30 yılı aşan konser piyanistliği ve albüm kayıtları ile dünyanın dört bir yanında klasik müzikseverler tarafından büyük beğeniyle takip ediliyor.

Cristina Ortiz'in birlikte konser verdiği şef ve orkestralar arasında, Vladimir Ashkenazy, Kurt Masur, Neeme Järvi, Mariss Jansons, David Zinman, André Previn gibi büyük şefler; Berlin Filarmoni , Viyana Filarmoni, Chicago Senfoni, Royal Concertgebouw, Varşova Filarmoni, Sidney Senfoni, Çek Filarmoni, Japon NHK Senfoni ve Hong Kong Ulusal Orkestrası gibi saygıdeğer orkestralar; son dönemde sahneye çıktığı uluslararası prestijli salonlar arasında, Royal Festival Hall (Londra), Konzerthaus (Berlin) Concertgebouw (Amsterdam), Warsaw Philharmonic Concert Hall (Varşova), Sydney Opera House (Sidney), City Hall (Hong Kong) ve Philharmonic Hall (St. Petersburg) özellikle belirtmeye değer.

Uluslararası festivallere katılan ve oda müziği çalışmaları da bulunan sanatçı son dönemlerde "Piyanonun büyük Hanımefendilerinden Biri" sıfatıyla "International Franz Liszt Piano Competition", "Prague Spring International Music Competition" ve "Hong Kong International Piano Competition" gibi uluslararası piyano yarışmalarında da jüri üyesi olarak yer alıyor.

Cristina Ortiz'in bugüne kadar kaydettiği 35 albümü, Naxos, Intrada, BIS, Collins Classics, EMI Classics ve Decca etiketleriyle yayınlandı. 20.y.y Brezilya'lı kompozitörlerin eserlerini seslendirdiği 'Le Monde 'un Seçimi' ve "5 Diapasons" etiketleri alan, Fransız plak şirketi INTRADA'dan çıkan "Alma Brasileira" adlı albümünün ardından bu sene Fine Arts Quartet'le Fransız besteci Saint-Saëns'ı kaydettiği ve 2013 Mart ayında Naxos etiketiyle yayınlanan son albümü ise yine övgü dolu sözlerle basında yer aldı. Sanatçının kayıt çalışmalarını tamamladığı York Bowen albümü ise bugünlerde yayınlanıyor.


Cristina Ortiz piyanizminden alıntılar.

Shostakovich 2. Piyano Konçertosu
Chopin: Scherzo No. 2 Si bemol majör Op. 31

P R O G R A M

YORK BOWEN
24 Prelüd, Tüm majör ve minör tonlarda Op. 102

*ara**


BRAHMS

Intermezzo Si bemol minör Op. 117 No. 2
BRAHMS
Intermezzo Mi bemol minör Op 118 No. 6
BRAHMS
Piyano Sonatı Fa minör Op. 5
No. 3

.........................................................................
Piyano: Steinway & Sons Concert Grand D
AKBANK tarafından sağlanmaktadır.
Teşekkür ederiz.





"İstanbul Resitalleri, İstanbul'un kültürel hayatına çok önemli katkıları olan bir organizasyon. Solist olarak başarılarını dünyanın önde gelen konser salonlarında verdikleri konserlerle kanıtlamış sanatçıları seçiyor."
Prof. Berköz



Resitaller, tam belirtilen saatte başlar ve kapılar kapanır. Alkış arasında kapılar açılmaz. Geç kalan konuklar resitalin sadece ikinci yarısını izleyebilirler. (Ara verilmeyen resitallerde bu uygulama yapılamamakta, geç kalanlar resitali izleme olanağını kaybetmektedirler.) Konukların resital başlama saatinden en az 30dk. önce saat 19:30'da salonda bulunmaları, en geç 19:55'te salonda yerlerini almış olmaları önerilir. İstanbul Resitalleri, tarih sanatçı ve yer değişikliği yapma hakkını saklı tutar. 12 yaşından küçükler alınmaz.
Önceki Resital
Laure Favre-Kahn
16 Kasım 2013
Sonraki Resital
Cédric Pescia
17 Ocak 2014
  AKBANK
Lufthansa
KVKmarket.com
 
Hertz
Pera Palace Jumeirah

  Cumhuriyet
Radikal
Daily News
SKYTURK
 
THE GUIDE
Artful Living GL events

  The Seed
MAS
EuroMessage
JOY FM
 
Andante
DSign

Cornelia Deluxe Resort

         

İ S T A N B U L   Istanbul Recitals    RESİTALLERİ
M&K

Hosted by