Program Notları
Resital No:35, Sezon:4, 2010-2011/7
PAOLO RESTANI
16 Mart 2011, FULYA SANAT, İstanbul

FRANZ LISZT
(1811-1886)

200. YIL RESITALİ

Erken 19. yüzyılda, dinleyiciler için ‘solo’, özel salonlardaki performanslar ya da başkalarının konserlerinin antraktlarında çalınan eserler anlamına geliyordu. Ancak bu gelenek, Berlioz’un ‘geleceğin ölümsüz piyanisti’ olarak betimlediği Franz Liszt ile birlikte değişti. Liszt, piyanoyu prova odasından konser salonuna taşıdı; Erard’ını 1837’de La Scala’da 3,000 kişiye çaldı. Bununla da kalmayan besteci, 1839 yılında ‘resital’i icat etti. Liszt, resitali tanımlarken şu sözleri kullandı: “XVI. Louis üslubunu kökten etkileyen ve şövalyevari bir şekilde halka ‘Le concert, c’est moi!’ diyen, tek başıma çaldığım [gayri resmi] konserler serisi”. London Antheneum ise, Liszt’in sihirli çekiciliğini çok güzel bir şekilde tanımlamıştır: “Kendi başına, yardımsız bir güçle bu kadar büyük bir seyirci kitlesini birkaç saat boyunca kendine çekebilen ve onları bağlayabilen Liszt’ten başka bir sanatçı düşünemiyoruz.” Liszt ile birlikte müzik dünyasında tam tabiriyle ‘one man show’ başladı.

Fa Diyez Majör Klavierstück, S 193 (1860 sonrası) Liszt’in kataloğu tamamlanmamış minyatürlerle döşenmiştir adeta. Ancak, José Vianna da Motta tarafından 1928 yılında derlenen bu albumblatt’ın detayları bilinmemektedir. Liszt’in ‘Abbé’ döneminde yazıldığı tahmin edilen bu parçanın dili oldukça eklektiktir. Leslie Howard (1991) bu eseri, ‘bütünsel melodik kemerleri ve paralel üçlüleriyle birlikte erken bir üslup’ olarak tanımlamakla birlikte, daha geç dönemlerin ipuçlarının yakalandığını da kabullenmiştir. Fa diyez kutupları – Liszt’in takdis notası,  Scriabin’in ‘blue’ notası – parçanın tümünde dikkati çekmektedir.

Transandantal Etütler S 139 (1851 versiyonu) Busoni’ye (1909) göre, Liszt’in etütleri ‘piyano için yazılan kompozisyonların en başına’ koyulmalıdır. Etütleri, onu ‘Beethoven, Chopin, Schumann, Alkan ve Brahms’tan bu yana gelmiş ‘en büyük’ piyanoforte bestecilerden biri’ olmasını sağlar. Busoni, Liszt’in etütleri incelendiğinde ‘Şeytani ve Dini’ öğelerin kolaylıkla fark edilebileceğini içtenlikle belirtir: ‘Liszt, Tanrı’yı tanır, ama Şeytan’ı da daha az değersiz görmez.’ Modern piyano tekniğini geliştiren Liszt’i, Weber’ın ölümünden Queen Victoria’nın Büyük Sergisi’ne ‘çocukluktan olgunluğa’ ilgilendiren tüm olayları ‘kendi müzikal otobiyografisi’ (Alan Walker) halinde ortaya koyan ve Carl Czerny’e adanmış olan 12 Transandantal Etüt, üç farklı versiyon halinde bulunmaktadır: 1826, 1837 ve 1851: öz, karmaşıklaşma ve arınma. Her bir versiyon, majörlerin (Do ve Re bemol), ilgili minörleriyle (La ve Si bemol) eşleştirildiği düşen beşlilerden oluşan aynı ayırt edici nota şablonunu (Kessler’in Op 20’siyle ortak bir şekilde) taşır. Bu metinlerin yaratıcı ve icracı aşamaları, sonsuz bir seçim ve başkalaşım, alıkoyuş, reddediş, düzenlenmeden oluşan bir hikaye anlatır; bir dizi ahşap çatı ve çapraz döşenmiş demirden oluşan çift maşalı konser piyanosunun 1853 yılını ve Bechstein-Blüthner-Steinway devrimini beklemesini... Meastro Restani’nin bu konserinde 5 (Feux follets) ve 12 (Chasse-neige) numaralı bölümleri yer almamaktadır.

No 3 Paysage (Peyzaj) Fa majör, Poco adagio. ‘Dünyevi her şeyden sakin bir feragat [...] tutkusuz olmayan bir tefekkür’ (Busoni). ‘Uzlaşılabilir ve sakin’ tonuyla, 6/8’lik nabızvari ritmi ve Klasik pastoralliğiyle, Paysage bir una corda zeminde yer alır – son derece tutkulu bir fortissimo zirvesiyle, tonların sürekli olarak birbirinden uzaklaşmasıyla sonlanır. No 9 Ricordanza (Hatıra) La bemol majör, Andantino. ‘Eski moda bir duygu dünyasından kalma, solgun aşk mektupları’ (Busoni). Kesinlikle güzel birisini ‘hatırlayan’ (Marie d’Agoult, onun ‘bir altın yağmuru gibi sarı saçlarını savurması’) 1851 versiyonu, orijinal 1826 versiyonunun ana hatlarıyla girişi ve 1837 çalışmasından gelen coda, yeşeren cadenza’nın berrak görüntüsü ve yavaş yavaş sirayet eden dumanlı bir manzarayı birleştiriyor. No 6 Hayal G minor/major, Lento. ‘Birinci Napolyon’un cenazesinin ağırbaşlı ve imparatorlara yakışır bir şekilde ilerlemesi’ şeklinde (Busoni) tasvir edilen, Dies Irae’nin çınlayan yankıları ve ses sütunları. No 7 EroicaMi bemol majör, Allegro. Bir Valhalla marşı. No 8 Wilde Jagd (Vahşi Av) Do minör, Presto furioso. ‘Wilde Jagd güçlü bir orkestral renklendirmeyi gözler önüne serer. Üstüne üstlük, Dante Sonatı’nda ve César Franck’in Chasseur Maudit’sinde olduğu gibi senfonik bir şiirin temelleri rahatlıkla fark ediliyor.’ (Busoni) Gottfried Bürger’in Der wilde Jäger’inin (1775/78) kunstballade geleneğine dönerken, eserin satır araları kuzey insanlarının Vahşi Avlarına gönderme yapar: Eser boyunca, hayalet atlılar, gece yaratıkları, uğursuz iblisler gecenin içinde yarışır. No 4 Mazeppa Re minör, Allegro. Efsaneye göre, Mazeppa – Ukraynalı direnişin kahramanı Iván Stepánovich (1646-1709) – bir Polonyalı kontese aşık olmuş. Cezası ise yabani bir atın ayağına bağlanarak, doğan güneşe doğru sürüklenmek, ‘rüzgar gibi, [...] bir ateş topu gibi uçmak’mış. 1709 Temmuz’undaki Poltava Savaşı’nda yenilmiş, son günlerini I. Ahmed’in himayesi altında geçirmekteymiş. Liszt, onu uslanmaz bir Romantik, daimi gençliğe sahip olan ama aşkın, özgürlüğün peşinde koşan, kudret delisi, tutkunun esiri bir adam olarak görürmüş. Faust, Dante, Rome, Mephisto gibi, Çingeneler gibi, onun sembolü besteciyi elli yıl boyunca meşgul etmiş.

Prelüd No 1, Do majör, Presto. ‘Bir aşama yaratmaktan öte, enstrümanı ve icracının konser platformuna çıktıktan sonra göstereceği yeteneği test etmek için yazılan bir eser’ der Busoni. No 2, La minör, Molto vivace. ‘Paganini şeytanlıkları’ (Busoni) No 11 Harmonies du Soir (Gece Armonileri), Re bemol majör, Andantino. ‘Piyanonun okşayıcı ve tez canlı, çan benzeri büyüsünü ortaya çıkarıyor’ (Busoni). Tütsü gibi solan çiçekler, havada dolaşan sesler ve parfümler, kırık bir kalp, batan güneşin altında bir sunak gibi yayılan hüzünlü ama güzel bir gökyüzü gibi, ‘Ton souvenir en moi luit comme un ostensoir!’. Baudelaire’nin Harmonie du Soir’ı, Liszt’in üçüncü versiyonunu birkaç yılla geride bırakır. Ancak, aynı dönemin başdöndürücü havasını paylaşan şiir ve müzik amansız bir şekilde birbirine bağlıdır. Liszt, Baudelaire’i yüceltir: “Sonu gelmez bir Füsun ve Istırap’ın şarkıcısı, filozof, şair ve sanatçı” (Revue nationale, 10 Aralık 1863). No 10 Fa minör, Allegro agitato molto.Busoni’ye göre teklifkar bir Appassionata’dır, ancak Chopin’in Fa minör Etüt’ünün durmak bilmez iklimi (1829, Liszt’e adanmış) ve Schumann’ın In der Nacht’ıyla  (1837) benzerlikler taşır. ‘Aşkın ve denizin dalgaları’ (Jacques Seiller).

İspanyol Rapsodisi (1863) Heybetli ve virtüözlere yaraşır bir tual, melodik işleyişlerinde parlayan, tasvir edici pasajlarla dolu, kör oktavlar ve karmaşık çoklu nota yazımlarını içeren bu eser Liszt’in Roman döneminde yazılmıştır. Do diyez minörde başlayan ve Re majörde sonlanan ‘kademeli bir ton’u izleyen eser, Liszt’in o dönemde konserlerde ya da İspanya’ya 1844-45 yıllarında yaptığı gezilerde duymuş olabileceği popüler melodilerin varyasyonlarını içeren dört bölüme ayrılır: A) Aydınlatıcı bir kadenz in ardından gelen Folies d’Espagne B) Jota aragonesa C) Un poco meno Allegro. D) Toparlanma. Folies ve Jota, Avrupa’da uzun bir soyağacına sahiptir – Folies, Farinelli, Marais ve Corelli’nin karanlık, sarabande benzeri formlarında; Jota ise, Glinka’nın 1845 tarihli Capriccio brillante’sindedaha parlak bir şekilde (kuzey İspanya’dan) yer alır. Liszt’in damadı Hans von Bülow, bu parçanın ilk sunumunu Amsterdam’da 27 Nisan 1866 yılında gerçekleştirmiştir.

© ATEŞ ORGA 2011

Ateş Orga Liszt hakkında yoğun bir şekilde yayınlara katılmış, ders vermiş ve makale basmıştır. Dört Keman İçin Die Wiege eseri için yaptığı yeniden yapılanma, ilk defa 1986 yılında çalınmıştır. Thomas Hitzlberger tarafından bestecinin 1873 Steingraeber piyanosunda icra edilen ve parçanın orijinal finalinin de çalındığı Si minör Sonat’ın (Ambronay Editions/Harmonia Mundi) Münih’te gerçekleştirilen kaydı Liszt Uluslararsı Büyük Ödülü’nü 2007 yılında Budapeşte’de kazanmıştır. Orga, ayrıca Paolo Restani’nin Nice’te kısa süre önce gerçekleştirdiği John Field konçertolarının kaydını da gerçekleştirmiştir. (Brilliant Classics, 4 CDs)

Ateş Orga'nın İstanbul Resitalleri Paolo Restani Liszt 200. Yıl Resitali program notları, Orga'nın ana dilinde İngilizce olarak yazılmış, Can Ergelmiş tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Mart 2011.

İNGİLİZCE ORJİNAL METİN | ATEŞ ORGA BİYOGRAFİSİ

 

ANA SAYFA

İ S T A N B U L   Istanbul Recitals    RESİTALLERİ