Program Notları
Resital No:22, Sezon:3, 2009-2010/3
JEAN-EFFLAM BAVOUZET
16 Aralık 2009, MKM Mustafa Kemal Merkezi, İstanbul

SAF DEBUSSY RESİTALİ

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)

Claude Debussy, tam anlamıyla bir empresyonist bestecidir. Debussy’nin eserleri, sahip oldukları kalıcı karakteristik özelliklerle birlikte, adeta Claude Monet’nin resimlerinin işitsel halidir. Onun müziği, müzikteki “empresyonizm” kavramını tam olarak tanımlar, geç Romantizm ile erken 20. yüzyıl Modernizmi arasındaki geçişi temsil eder. Debussy, aynı zamanda müzik tarihindeki en önemli Fransız bestecilerden biri olarak kabul edilmektedir. Besteci, 20. yüzyılın başında sanat dünyasının baş aktörlerinden biri olmuştur. 1875 yılından sonra beste yapan diğer müzisyenler gibi, Debussy’nin müziği de kök ses odaklılık ve A-B-A formu gibi kısıtlamalardan uzaklaşmış; yoğun bir şekilde betimleyici, çoğunlukla duygusal, hatta onun da ötesinde, ruh hallerini yansıtan özellikte olmuştur. Debussy, orkestra, solo piyano, oda orkestraları için ve vokal eserler yazmıştır. Aryalarla tanımlanmaktan öte, baştan sona bir vokal ve orkestra dokusu taşıyan ilk opera olan "Pélleas et Mélisande"yi de Debussy bestelemiştir.
Debussy’nin piyano eserleri, hem onun piyanodaki sezgisini, hem de Wagner ve zorlu piyano besteleriyle çağının armonik ve teknik ufuklarını genişleten Liszt’ten aldığı ilhamı yansıtmaktadır. Debussy’nin, döneminin resim sanatında olduğu gibi, zihnindeki görüntülerle müziğini birleştirebilmesi sonucunda, “Reflets dans l’eau” (Suda yansımalar), “La Cathédral engloutie” (Yutulmuş katedral) ve belki de en ünlü eserlerinden biri olan “Clair de lune” (Ayışığı) gibi şaşırtıcı derecede güzel müzikal manzaralar ortaya çıkmıştır.

Görünümler, 1. Kitap (1905): 17"

—Reflets dans l'eau (Suda yansımalar)
—Hommage à Rameau (Rameau’ya Saygı)
—Mouvement (Hareket)

Görünümler serisinin (1904-1905) ilk nüshası, şiirsel anlatımla, armonik yenilikçiliği birleştirmektedir. Hatta bestecinin kendisi, bu bestelerin “armoninin kimyasındaki en yeni buluşlar” olduğunu söylemiştir.
Reflets dans l'eau, bir bakıma belirsiz armonik düzen içinde zekice çeşitlendirilmiş çok katmanlı arpejlerin ve parıldayan akor geçişlerinin anlattığı, dalgalanan suyun müzikal bir tasviridir. Alçalan üç notalı tema ise, parçanın başında ve sonunda da duyulmaktadır.

Debussy, Hommage à Rameau parçasını, Barok döneminin en önemli Fransız kompozitörlerinden biri olan Rameau (1683-1764) eserlerini gözden geçirirken yazmıştır. Nostaljik gönderimler yaptığı parçasındaki klasik üçlü yaklaşım, Debussy’nin geçmiş dünyanın ustasına olan saygısını göstermektedir. Parçanın ilham kaynağı ise, Jean-Philippe Rameau’nun en iyi eserlerinden biri olarak kabul edilen trajik operası “Castor et Pollux" (1737) ‘daki bir melodidir.
Mouvement, sürekli bir aktivite girdabının olduğu bir tür toccata, ya da perpetuum mobile olarak görülebilir; hatta bu girdap “durmayacakmış gibi görünür…yine de müzik, statik armoni hissini uyandıran birkaç uzun süreli pedal noktasına sağlam bir şekilde bağlıdır…bal kasesinin içindeki arının delicesine uçması gibi: gözü dönmüş, ancak hiçbir kaçış noktasının olmadığı bir döngü içinde”. (--All Music Guide)

1. ve 2.kitaplardan 6 etüd (1915): 23"

—Pour les cinq doigts (Beş parmak için)
—Pour les tierces (Üçüncüler için)
—Pour les degrés chromatiques (Kromatik aralıklar için)
—Pour les sonoritées opposées (Karşıt sonoriteler için)
—Pour les arpèges composés (Karışık ya da bestelenmiş arpejler için)
—Pour les octaves (Oktavlar için)

Bir ‘etüd’, temelde daha iyi adale koordinasyonu sağlamak için bestelenmiş egzersiz değeri taşıyan bir parçadır, ancak çoğu zaman bu parçalar müzikal değerleri açısından konser parçalarından hiç de farklı olmamıştır. Debussy’nin, kanser hastalığı geçirmekte olduğu son dönemlerinde piyano için yazmış olduğu son eserler olan bu iki etüd kitabına bakıldığında ise, bu eserlerin bestecinin piyano üzerindeki sanatsal odağının nihayetlenmesi olduğu görülecektir. Bu parçaları, efsanevi etüdleri piyanistler için konser parçalarından öte bir hale gelmiş olan Frederic Chopin’e adamıştır. Her iki kitaptaki etüdler bazı özel teknik konular üzerine yoğunlaşmıştır: 1. Kitap, bazı müzikal aralıklarının kullanımını araştırmakta; 2. Kitap ise müzikteki cümle yapısını ve stilini araştırmaktadır.
Mr. Bavouzet’nin iki nüshadaki altı seçkisine bakılacak olunursa; ilki, temel egzersizleri genellikle tüm piyano öğrencileri tarafından çalınması beklenen Carl Czerny’nin beş-parmak egzersizlerinden esinlenmiştir. İkinci etüd ise, saatler sürebilecek zor parmak problemleri yaratabilecek, akıl karıştıran paralel üçlülerden oluşmaktadır. Üçüncüsü, hem kompozisyon, hem de teknik olarak kromatik gam kullanımı üzerine odaklanmıştır. ‘Karşıt Sonoriteler’, Debussy’nin sıklıkla kullandığı yoğun müzikal katmanlardan faydalanmaktadır. ‘Karışık Arpejler’ etüdü ise, armoni haricindeki tonlarla, temel üçlü tonları arpej konseptini (gam içinde sadece seçilmiş olan bazı tonları çalmak ve bunu diğer oktavlarda tekrar etmek) tekrardan tanımlamak için karışık bir şekilde kullanmaktadır. ‘Oktavlar İçin’ kromatikliği, tam ses armonileriyle ve karmaşık aksak bir ritimle birleştirmiştir. Bu parça, muhtemelen iki kitaptaki en göz alıcı etüddür, aynı şekilde çalması da en zor olanıdır.

Prelüdler 2. kitap (1911-1913): 38"

  1. Brouillards (Sisler): Modéré (Yavaşça)
  2. Feuilles mortes (Ölü Yapraklar): Lent et mélancolique (Yavaş ve melankolik)
  3. La Puerta del Vino (Şarap Kapısı): Mouvement de Habanera
  4. "Les fées sont d'exquises danseuses" ("Periler ve zarif dansçılar"): Rapide et léger (hızlı ve hafifçe)
  5. Bruyères (Çalılıklar): Calme (sakin)
  6. Général Lavine - eccentric: Dans le style et le mouvement d'un Cakewalk (cakewalk stilinde)
  7. La terrasse des audiences du clair de lune (Ayışığı seyircilerinin terası): Lent (yavaş)
  8. Ondine (Su Perisi): Scherzando (oyuncu)
  9. Hommage à S. Pickwick Esq. P.P.M.P.C. (Homage to S. Pickwick): Grave (aşırı derecede yavaş)
  10. Canope (Mısır vazosu): Très calme et doucement triste (çok sakin ve tatlı bir şekilde hüzünlü)
  11. Les tierces alternées (Değişken üçlüler): Modérément animé (orta derecede canlandırılmış)
  12. Feux d'artifice (Havai Fişekler): Modérément animé (orta derecede canlandırılmış)

Müziğinin çok büyük bir kısmında olduğu gibi, Debussy’nin prelüdleri, gelenekten uzaklaşmakta ve konvansiyonel biçimleri vurgulamak için başka yollar bulmaktadır. Debussy, geçmiş yüzyıllar tarafından uygulanan kök ses döngüsü formülünü takip etmemektedir. Her bölümün başlığı, o bölümün sonunda yazılıdır; böylece yorumcunun kendisi için yeni izlenimler araştırması sağlanmıştır.

1. Gizemli bir atmosfer oluşturan doku, çok tonlu arpejlerle doludur. Parça, Fransa’da sisli bir günü betimlemektedir.
2. Ölü Yapraklar’ın teması, 1. Kitaptaki ‘Akşam Havasındaki Sesler ve Esanslar’ prelüdünün temasını doğrudan anımsatmaktadır – bu bir parodi de olabilir, ya da sadece bu melankolik melodinin tekrarlanmasıdır.
3. Bu parça ‘El Hamra Sarayı’ olarak da adlandırılabilirmiş; İspanyol esintileri olan, habanera tarzının ritmik yapısını içeren bir eser.
4. Piyanistin son derece nazik dokunuşlar gerçekleştirmesini gerektiren hafif ve hızlı bir mizansen.
5. Cennet gibi bir İngiliz manzarasının tasviri, bu parça La fille aux cheveux de lin (Lepiska Saçlı Kız) eserini de andırıyor.
6. Bu parçada, Debussy inanılmaz zeki bir şekilde ünlü Amerikan jonglörünü portrelemekte, bunu yaparken de keskin ritimlerden ve ani karşıtlıklardan faydalanmaktadır.
7. Bu sakin prelüd, bir Fransız çocuk şarkısı olan Au clair de la lune ‘daki bir ifadeden esinlenmiştir.  Eser, nazik bir yaklaşım gerektiren birçok ruh hali değişikliği barındırmaktadır.
8. Ondine, halk masallarındaki efsanevi su perisidir; onun suyun altındaki ruh halleri ve başı boşluğu değişken arpejler oyuncu scherzando çıkışlarla anlatılmaktadır.
9. P.P.P.C., Posthumous Papers of the Pickwick Club’ın kısaltmasıdır: Charles Dickens romanındaki kahraman; ıslık sesi, İngiliz konser salonunun ekoları ve İngiliz marşı “God Save the Queen” imitasyonlarıyla müzikal anlamda şekillendirilmektedir.
10. Bir Mısır cenaze vazosunun yas dolu tasviri; muhtemelen kısa bir süre önce dünyadan ayrılmış bir tanrı veya tanrıçanın küllerini taşıyan birisinin izlenimi.
11. Daha sonraki etüdlerin stilini önceden tahmin eden, zekice çalışılmış bir parça. Debussy, minimum müzikal materyal kullanarak, müziğin dinamiklerinin yükselmesini ve alçalmasını sağlayabilmiş.
12. Debussy’nin prelüdlerinin sonuncusu; Paris’te gökyüzündeki havai fişeklerin bir müzikal portresi. Harikulade arpejler, triller, süslemeler, ani akor pasajları, parçanın karakterini kurgulamakta, prelüdler arasındaki en zorlayıcı eseri oluşturmaktadır. Parça, Fransız milli marşından, 'La Marseillaise'dan tremololar üzerinde duyulan uzak bir alıntıyla, etkileyici bir kapanış gerçekleştirmektedir. (--All Music Guide)

Alexandra Ivanoff, Kasım 2009. (Türkçe: Can Ergelmiş)

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)

Claude Debussy is one of the best examples of an impressionist composer. His works have the indelible characteristic of sounding like a painting by Claude Monet. His music virtually defines the term "impressionism" in music, and signifies a transition between late Romanticism and early 20th century Modernist. He is considered one of the most important French composers in music history, and is a central figure at the turn of the 20th century. Like that of others who wrote music after 1875, his music broke away from the limitations of being anchored on key centers and A-B-A form, is highly descriptive, often sensual, and paints a mood. Debussy wrote many orchestral, solo piano, chamber, and vocal works, as well as an opera "Pélleas et Mélisande" which was the first opera not to have defined arias but was more of a through-composed vocal/orchestral texture.

Debussy's piano music reflects his own brilliant acumen at the keyboard and his previous influences from Wagner and especially Liszt, whose challenging keyboard compositions quickly expanded the harmonic and technical horizons. Debussy's ability to fuse the imagery that was the style of the painting world at that time with his music produced startlingly beautiful musical landscapes like "Reflets dans l'eau" (Reflections in the water) and "La Cathédral engloutie" (The engulfed cathedral), and perhaps his most famous "Clair de lune" (Moonlight).

Images, Set 1 for piano (1905): 17"

—Reflets dans l'eau (Reflections in the water)
—Hommage à Rameau (Hommage to Rameau)
—Mouvement (Movement)

His first volume of Images pour piano (1904–1905) combines harmonic innovation with poetic suggestion. The composer himself claimed it represented "the most recent discoveries of harmonic chemistry."

Reflets dans l'eau
is a musical description of rippling water through an ingenious assortment of cascading arpeggios and shimmering chordal progressions in a somewhat ambiguous harmonic setting. A descending three-note theme can be heard at the beginning and the end.

Debussy wrote Hommage à Rameau while he was doing some revisions on the works of Rameau (1683-1764) who was one of the most important French composers of the Baroque period. The classical triadic approach in this nostalgic tribute is reflecting his respect for a beloved master from the past. It takes as its inspiration a melody from Jean-Philippe Rameau's tragic opera, "Castor et Pollux" (1737), which is regarded as one of Rameau's finest works.

Mouvement is a kind of toccata, or perpetuum mobile, wherein the constant whirlwind of activity, that although "seems unstoppable...the music is still rooted firmly to a number of immensely long pedal points which create a feeling of static harmony...the frenzied flight of the bee in the honey pot: furious, but locked into an orbit from which there is no escape". (--All Music Guide)


from Études, books 1 & 2 (1915): 23"

—Pour les cinq doigts (For five fingers)
—Pour les tierces (For thirds)
—Pour les degrés chromatiques (For chromatic intervals)
—Pour les sonoritées opposées (For opposing sonorities)
—Pour les arpèges composés (For mixed, or composed, arpeggios)
—Pour les octaves (For octaves)

An 'etude' is essentially a piece composed for the exercise value—to create a better muscular coordination, but in many cases the musical values are often equal to concert pieces. In the case of Debussy's two books of etudes, which were his last major works for the piano and composed while he was sick with cancer, they represent a curious completion of his artistic focus on the keyboard. He dedicated them to Frederic Chopin, whose legendary etudes were by then concert staples for pianists. Both books of etudes were intended to concentrate on specific technical issues: Book I explores different ways of using intervals; Book II explores musical syntax and style.

In Mr. Bavouzet's six selections from the two volumes, the first is inspired by the five-finger exercises of Carl Czerny, whose basic study pieces are generally required of all piano students. The second is a dizzying array of parallel thirds guaranteed to provide hours of solving difficult fingering problems. The third is an essay on the use of the chromatic scale (moving in half-steps), both compositionally and technically. 'Opposing Sonorities' employs Debussy's frequent use of multiple layering of textures. The 'Mixed Arpeggios' etude literally mixes up non-harmonic tones with the basic triadic tones to redefine the concept of arpeggio (playing only selected tones within the scale and repeated in successive octaves). 'For Octaves' combines chromaticism, whole-tone harmonies and complex syncopation. Probably the most brilliant etude of both books, it is equally difficult to play.

Préludes, book 2 (1911-1913): 38"

  1. Brouillards (Mists): Modéré (moderately)
  2. Feuilles mortes (Dead Leaves): Lent et mélancolique (slow and melancholy)
  3. La Puerta del Vino (The Wine Gate): Mouvement de Habanera
  4. "Les fées sont d'exquises danseuses" ("Fairies are exquisite dancers"): Rapide et léger (quick and lightweight)
  5. Bruyères (Heaths): Calme (calm)
  6. Général Lavine - eccentric: Dans le style et le mouvement d'un Cakewalk (in the style of a cakewalk)
  7. La terrasse des audiences du clair de lune (The Terrace of Moonlit Audiences): Lent (slow)
  8. Ondine (Undine): Scherzando (playfully)
  9. Hommage à S. Pickwick Esq. P.P.M.P.C. (Homage to S. Pickwick): Grave (extremely slow)
  10. Canope (Egyptian urn): Très calme et doucement triste (very calm and sweetly sad)
  11. Les tierces alternées (Alternating Thirds): Modérément animé (moderately animated)
  12. Feux d'artifice (Fireworks): Modérément animé (moderately animated)
Debussy's Preludes, like so much of his music, break with convention and find another way to express a conventional format. Debussy doesn't follow the key cycle formula proscribed by the previous centuries, and the titles are written at the end of each movement, allowing the performer to discover impressions for himself.

1. Mysterious and atmospheric, the texture is dominated by sweeping arpeggios in a slightly poly-tonal soup that suggests a misty day in France.
2. The theme of Dead Leaves directly recalls the theme of a prelude in Book I which is entitled 'Sounds and Scents Mix in the Evening Air'—so much so that it might have been a parody, or just a repeat of this melancholy melody.
3. This is also translated as 'The Alhambra Palace', a Spanish-inflected piece with the rhythmic feel of a habanera.
4. A lightweight and wispy little scene requiring extraordinarily delicate touch from the pianist.
5. A depiction of an idyllic English landscape, this one is reminiscent of La fille aux cheveux de lin (The Girl with the Flaxen Hair).
6. In this, Debussy portrays the famous American juggler with enormous wit, making ingenious use of incisive rhythms and sudden contrasts.
7. This subtle prelude is based on a phrase from the French children's song Au clair de la lune. There are many artfully constructed mood changes requiring a sensitive approach.
8. Ondine is the legendary water sprite in folk lore; her moods and meanderings under water are suggested by alternating arpeggiations and playful scherzando outbursts.
9. P.P.P.C. stands for Posthumous Papers of the Pickwick Club: The protagonist of Charles Dickens' novel is musically personified by imitations of whistling, echoes of an English music hall, and a quote from the British anthem, "God Save the Queen".
10. A mournful depiction of an Egyptian burial urn, probably carrying the ashes of a recently departed god or goddess.
11. This is a brilliant study in thirds that anticipates the style of the later Etudes. Debussy achieves great effect through a subtle rise and fall of dynamics, using a minimum of musical material.
12. The last of Debussy's Preludes is a musical portrait of a fireworks display over Paris. Brilliant arpeggios, trills, and rapid chord passages characterize this, the most technically challenging of the Preludes. The work comes to an effective close with a distant quote of the French national anthem, 'La Marseillaise' sounded over a hushed tremolo. (--All Music Guide)

Alexandra Ivanoff, November 2009

ANA SAYFA


İ S T A N B U L   Istanbul Recitals    RESİTALLERİ
M&K