İstanbul Resitalleri  
 

 



 

Program Notları
Resital No:13, Sezon: 2, 2008-2009/3
LAURE FAVRE-KAHN
18 Aralık 2008, MKM Mustafa Kemal Merkezi, İstanbul

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Müzik tarihinin temel taşı olarak kabul edilen büyük besteci Johann Sebastian Bach, döneminde yaşamış ve kendinden sonra yaşayacak tüm bestecileri derinden etkilemiş, onlara ilham kaynağı olmuştur. Yazdığı bin dolayında eserlerin her birinde de kusursuzluğu yakalamış, yaşadığı Barok Dönem'i doruğa ulaştırıp bu dönemi Klasik Dönem'e bağlayan tek besteci olmuştur.
Prelüdler No. 8 - 6 - 1
Bach'ın bu Prelüdleri, bestecinin ünlü "Eşit Düzenlenmiş Klavye" adlı iki kitapta toplanan 48 Prelüd ve Füg'ünden seçilmiştir. 8 numaralı Mi bemol Minör Prelüd, bir sözsüz aryası havasını hissettirir dinleyene. Üst partide duyulan hüzünlü bir melodi, alt partide akorlar halinde eşlik ile desteklenir. 6 numaralı Prelüd ise Re minör tondadır ve hızlı tempoda çalınır. Bir doğaçlama havası içindedir ve sağ elin durmayan devinimi en dikkat çekici özelliktir. 1 numaralı Do majör Prelüd, Bach'ın en ünlü müziklerinden biri olarak karşımıza çıkar. Arpejler, yani kırık çalınan akorlar bu prelüdün ana özelliğidir. Sakin ve huzurlu bir ruh hali hâkimdir.

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
Fransız müziğinin en önde gelen bestecilerinden biri olan Debussy, 20. yüzyılın hemen başladığı dönemde yaşam belirtisi gösteren modern müziğin çok önemli bir akımı olan İzlenimciliğin öncüsüdür. Kendinden önceki Romantik Dönem müziğinin hararetli duygu ve ruh hallerinin aksine Debussy'de durağanlık, sakinlik, hatta ruhsal bir dalgınlık söz konusudur. Sanki bir insanın büyüleyici bir manzara gördüğünde o an ruhunda oluşan iz düşümü, Debussy'nin müziğini betimleyebilir.
La fille aux cheveux de lin
Keten Saçlı Kız başlığını taşıyan bu Prelüd, Debussy'nin en sevilen müziklerinden biridir. Ilımlı ve zarif bir havadadır.
La Puerto del Vino
Debussy'nin yakın dostu İspanyol besteci Manuel de Falla'nın gönderdiği hoş bir kartpostaldaki Şarap Kapısı adlı resim, bestecinin bu Prelüd'üne ilham kaynağı olmuştur. Bir İspanyol halk dansı olan "habanera" müziğin genel karakteristik özelliğidir.
Feux d'artifice
Havai fişek başlıklı bu Prelüd' Debussy'nin teknik bakımdan en zor müziklerinden biri olarak oldukça virtüöz bir piyano yazısını içerir. Dinleyenin gözü önüne gerçekten de başarıyla havai fişeklerin göz kamaştırıcı büyüsünü canlandırır. Her an yeni bir patlamanın söz konusu olabileceğini hissettiren sürprizler, bu eseri rengarenk kılar.

ALEXANDER SCRIABIN (1872-1915)
Yakın dostu Rachmaninov ile beraber, Geç Romantik dönem Rus müziğinin en önemli bestecisi olan Scriabin, piyanist-besteci kimliğiyle ön plana çıkmıştır. Yazdığı eserlerin büyük çoğunluğu solo piyano içindir. Filozof ve düşünür olmasıyla da tanınan besteci, yaşamının son döneminde yarattığı değişim ve atonal müziğe geçiş yaparak, yaşadığı dönemde başlayan Modern müzik akımına yön veren bir devrimci olma özelliğini de taşımıştır.
Sol el için Prelüd, Op. 9 No. 1 Do diyez minör
Scriabin, yaşamının gençlik döneminde çok sayıda konser veren bir resital piyanisti olmuştur. Bu dönem yaptığı çalışmalar sırasında bir şansızlık sonucu sağ elini sakatlamış ve bir süre için sağ elini kullanamaz hale gelmiştir. Nitekim bu durum bile besteciyi yıldırmamış, müzik yazmaya devam etmiş ve yalnız sol elle çalınan bir Prelüd'ü tamamlamıştır. Bu Prelüd, bu dönemde yaşadığı sorunun, bestecinin ruhunda yarattığı derin üzüntüyü dinleyene tam anlamıyla hissettirir.

SERGEY PROKOFIEV (1891-1953)
20. yüzyıl Rus müziğinin Shostakovich iler beraber en önemli bestecisi kuşkusuz Prokofiev'dir. Anılmaya değer üretkenliği, Stalin yönetimindeki Komünist Rusya'nın zor şartları altında yılmak bilmeden yazdığı eserleri, teknik kapasitesi yüksek piyanistliği ile müzik tarihinde vazgeçilmez bir öneme sahip olmuştur.
Prelüd, Op. 12 No. 7
Prokofiev'in gençlik döneminde yazdığı piyano eseri 10 Küçük Parça'nın yedincisi olan Prelüd'de, tempo olarak "vivo e delicato", yani canlı bir havada ve zarif bir ruh hali ile çalınması öngörülmüştür.

GEORGE GERSHWIN (1898-1937)
20. yüzyılın başında A.B.D.'de yeni hayat belirtisi göstermeye başlayan ve ünü yayılan Caz müziğini, Klasik müzik ile en iyi birleşimini George Gershwin'in müziğinde buluruz. Bu iki ayrı müzik türünü birbiriyle mükemmel bir uyum içerisinde buluşturan besteci, kısacık hayatında üretken olmayı başarabilmiş, piyano ve orkestra için yazdığı çeşitli müzikler, şarkılar ve "Porgy and Bess" operasıyla ününü pekiştirmiştir.
2. Prelüd "Mavi Ninni"
Adından da anlaşılacağı gibi, Blues havası taşıyan bu Prelüd, oldukça hüzünlü bir havadadır, bir sarhoşun efkâr dolu şarkısını andırır. Müzik, çok hızlı bir tempoda akıp giden deli-dolu Amerikan yaşantısının arkasındaki diğer yüzü gösterir adeta...

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)
Müzik tarihinin en mükemmeliyetçi bestecilerinden biri olan Beethoven, Klasik Dönem'i kapatıp Romantik Dönem'in kapılarını açan ve gelecek dönemin bestecilerine yön veren bir deha konumundadır.  Müziğin anayasası olarak kabul edilen 9 Senfonisi, piyanistlerin günlük duası haline gelen 32 Piyano Sonatı, yaylı çalgılar dörtlüleri, konçertoları, Fidelio operası ve çeşitli oda müziği eserleri ile adını ve önemini sonsuzluğa taşımıştır.
Prelüd, WoO 55 Fa minör
Bu eser, adında da belirtildiği gibi, WoO "Werke ohne Opus" (Opus sayısız Eser) olarak, Beethoven'in gençlik dönemi eseridir. Eser dikey hat, durmayan bir hareket halinde akar gider ve bu bakımdan Bach'ın Prelüd'lerini anımsatır. Orta yürürlükteki bir tempoda ve sakin bir havadadır.

SERGEY RACHMANINOV (1873-1943)
Rus müziğinin önde gelen temsilcilerinden Rachmaninov, hem tüm zamanların en büyük piyanistlerinden biri olarak, hem de müzikte Geç-Romantik dönemin önemli bestecilerinden biri olarak tarihte oldukça önemli bir yer kazanmıştır. Yazdığı 4 piyano konçertosu, 3 senfoni, solo piyano için Etüd'ler ve Prelüd'leri ile müzikte Romantik dönemin yetiştirdiği son büyük bestecilerden biri olmuştur.
3 Prelüd
Sergey Rachmaninov da, kendinden önce yaşamış olan büyük piyanist-besteci Fryderyk Chopin'in Prelüd'lerini örnek alarak yazdığı Prelüd'leri, her biri farklı bir karakter ve ruh hali içeren kimi kısa kimi uzun piyano parçaları olarak karşımıza çıkar. Rachmaninov'un tipik özelliği olan akıcı ve doğaçlama izlenimi veren yoğun piyano yazısı bu Prelüd'lerde de kendini gösterir.

OLIVIER MESSIAEN (1908-1992)
20. yüzyıl Modern müziğin büyük Fransız temsilcisi Olivier Messiaen, müziğindeki gizemli, kimi yer dindar, kimi yer gerilimli ruh hali ile yoğun duygu yelpazesine sahip bir bestecidir. Özellikle dev boyutlu orkestra müzikleri, piyano ve org eserleri ile önem kazanan Messiaen, müzik tarihinin yetiştirdiği son-büyük-bestecilerden biri olmuştur.
Plainte calme
Sakin Yakarış başlığını taşıyan bu Prelüd, dinine oldukça sadık olan Messiaen'ın Katolik kimliğini yansıtan müziklerden biridir. Bu müzikteki tema, kilisede sakin ama içtenlikle Tanrı'ya yakaran bir insan manzarasıdır.

ISAAC ALBENIZ (1860-1909)
İspanyol müziğinin en önemli bestecilerinden biri olan Albeniz, aynı zamanda Franz Liszt'in öğrencisi ve büyük bir piyanisttir. Bu bakımdan yazdığı eserlerin çoğu ya gitar, ya da piyano için olması oldukça doğaldır. İspanyol halk müziğinin öğelerini kendi müzik diliyle özdeşleştirmedeki başarısı ile müzikte Ulusalcılık akımının önemli bir temsilcisi olmuştur.
İspanyol Şarkıları'ndan Prelüd
Albeniz'in İspanyol halk müziği ile kendi müzik dilini birleştirmesindeki ustalığının bir kanıtı olan piyano solo için İspanyol Halk Şarkıları, 5 bölümden oluşur ve eser, bir açılış müziği işlevini gören Prelüd ile başlar.

MAURICE RAVEL (1875-1932)
Fransız modern müziğinin en önemli akımlarından biri olan İzlenimciliğin Debussy ile beraber en önemli temsilcisi Maurice Ravel'dir. Müziğinin genel özellikleri arasında ustalıklı orkestralama tekniği, rengârenk bir müzik dili, ritmik çeşitlilikler sayılabilir. Ünlü Bolero, İspanyol Rapsodisi, La Valse gibi orkestra eserlerinin yanı sıra piyano için yazdığı çok sayıda müzik ile bu enstrümanın modern müzik literatüründeki önemli örneklerin sahibi olmuştur.
Prelüd
Ravel'in 1913 yılında yazdığı bu eser, bestecinin ilk tamamladığı müziklerden biri olarak, Paris Konservatuarı'ndaki öğrenciler için bir sınav parçası olarak yazılmıştır. Sakin ve durağan fakat sıcak bir hava içerisinde bir dakika içerisinde başlayıp sona erer.

DMITRI SHOSTAKOVICH (1906-1975)
Rus modern müziğinin en önde gelen bestecilerinden biri ve en önemlisi de Rusya'nın en büyük senfoni bestecisi olan Shostakovich, müzik dünyasının yetişen belki de en son dahi-bestecilerinden biridir. Yaşadığı dönemin Stalin ve onun baskısının ön planda olduğu tüm zorluklarına rağmen yılmadan müzik yazan Shostakovich, senfoni geleneğinin son başarılı örneklerini vermekler beraber, piyano için yazdığı çok sayıda eser ve yalı çalgılar dörtlüleri ile ayrıca bir önem kazanmıştır.
Prelüd
Shostakovich'in yazdığı 24 adet Prelüd, bestecinin ironik ruh halini, dalga geçen tavrını mükemmel yansıtan örneklerdir. Tonların seçimi ve sıralaması bakımından Chopin'in Prelüd'lerini kendisine model olarak belirlemiştir. Piyanist için oldukça üst düzey bir teknik seviyeyi öngörür.

FRYDERYK CHOPIN (1810-1849)
19. yüzyıl Romantik Dönem müziğinde bestecilerin kendi duygularını en rahat ifade edebilmeleri sayesinde en ön plana çıkan enstrüman piyano olmuştur. Bu bestecilerin arasında ise piyanoyu şarkı söyleyebilen bir şair-enstrüman haline getiren ise hiç kuşkusuz Chopin olmuştur. Yazdığı çok sayıda vals, noktürn, sonat, Polonez, prelüd ve iki konçertosuyla piyano repertuarının vazgeçilmez eserlerini müzik dünyasına armağan etmiştir.
3 Prelüd
Chopin'in Prelüd'leri toplam olarak 24 adettir. Her biri farklı tonda yazılmış ve farklı ruh halleri, karakteristik özellikler, hatta yer yer öykü havası taşır. Kısa süreli karakteristik parçalar olarak gösterilebilecek olan bu Prelüd'ler, bestecinin o an piyano başına geçip doğaçlama halinde müzik yaptığı izlenimini verir.

Can Okan, Kasım 2008


.
 
   

İ S T A N B U L Istanbul Recitals    RESİTALLERİ
 
MK