Program Notları
Resital No:23, Sezon:3, 2009-2010/4
DEJAN LAZIC
13 Ocak 2010, MKM Mustafa Kemal Merkezi, İstanbul

FRÉDÉRIC CHOPIN (1810-1849)

Klasik müziğin, piyano söz konusu olduğunda en zorlu bestecilerinden olan, aynı zamanda en çok Romantik dönem piyano eserleriyle tanınan Frédéric Chopin, Polonya’da, Varşova’ya yakın bir köyde dünyaya geldi. Fransız bir babası ve Polonyalı bir annesi olan müzisyenin üstün dehası henüz çocukken ortaya çıkmıştı. Besteci, 1830’daki Kasım İsyanı’ndan hemen önce, yirmi yaşında, Polonya’dan Paris’e taşındı ve burada bulunduğu dönem içinde besteler yaptı, birçok müzisyene ders verdi ve çok kısa bir sürede virtüöz seviyesinde bir piyanist olarak nam saldı. Chopin, eserlerinin çoğunu solo piyano için yazmıştır. Teknik anlamda talepkar olmasına rağmen, stilinin asıl vurgusu nüans ve dışavurumcu bir derinlik üzerine kuruludur. Enstrümantal balad gibi farklı müzik formlarını da yaratan Chopin, piyano sonatı, vals, nocturne, etüd, impromptu, prelüd, ve Polonya milliyetçiliğini yansıtan mazurka ve polonez’lerdeki birçok yeniliği gerçekleştiren yegane kompozitördür.

Andante spianato & Büyük Polonez Mi bemol majör, Op. 22 (1831) 14:46
Andante spianato’nun (yumuşak, akıcı) giriş bölümündeki hafifçe hissedilen dalgalanma etkisi, Chopin’in en unutulmaz ve zarif melodilerinden biridir. Son derece huzurlu ve durgun orta bölüm ise, tüm eserin dokusunu tamamlayan, karşıtlıklar içeren bir akor yapısına sahiptir.
Büyük Polonez, “Polonya stilinde bir dans” anlamına gelen bu formun en çarpıcı eserlerinden biridir. Bir fanfare ile açılır, ardından da Chopin’in özellikle üstadı olduğu, coşku dolu ve cesur bir dans formuna doğru ilerler. Besteci, bu materyallere benzersiz bir biçimde yaklaşmış, armonideki beklenmedik değişimler sayesinde ve şiirsel gustosuyla birlikte emsalsiz bir değer yaratmıştır.

Balad No. 3 La bemol majör, Op. 47 (1841) 7:33
Chopin’in müzik dünyasıyla tanıştırdığı ve 1800’lü yıllardan itibaren dönemin diğer bestecilerinin de faydalandığı balad, kendine özgü bir müzikal anlatım biçimidir. Genellikle solo piyano eserleri için yazılır; Chopin ve Brahms dört, Lizst iki ve Clara Schumann da bir balad bestelemiştir. Chopin’in 3 No’lu baladının girişi 6/8’lik ölçü yapısıyla ilerleyen, hülyalı, tatlı bir temayla açılır, hızlanan, dörtnala bir ritimle de parçanın devamı gelir. Final bölümü ise, önceki zor ve ihtişamlı akışın aksine, birkaç sade ve yalın akorla sonlanır.

Sonat Si bemol minör, Op. 35 ("Cenaze Marşı İle”) (1837) 24:11
Grave; Doppio movimento
Scherzo
Marche funèbre: Lento
Finale: Presto
İlk bölüm, Beethoven’ın Op.111 No’lu Sonatı’nı andıran, fırtınalı bir açılış temasıyla başlar ve lirik bir hissiyat uyandıran başka bir temayla devam eder. İkinci bölüm ise, scherzo üslubundadır ve asude bir orta bölümle sürdürülür. Üçüncü bölüm, Si bemol minördeki ünlü cenaze marşıyla başlar, D diyez majörde dinlendirici bir ara bölümle devam eder ve yine cenaze marşının temasıyla sonlanır. Bu bölüm sonatın bir anlamda lakabı olmuştur, “Chopin’in Cenaze Marşı” genellikle Si bemol minördeki başlangıç ve final bölümünü tasvir etmek için kullanılır. “Cenaze Marşı”, John F. Kennedy ve Leonid Brezhnev gibi liderlerin devlet tarafından düzenlenen cenaze törenlerinde çalınmıştır. Hatta, Paris’teki Père Lachaise mezarlığında gerçekleştirilen Chopin’in kendi cenazesinde de kendi bestelediği bu eser seslendirilmiştir.
Sonatın son bölümü, tempoda ya da hacimde bir değişkenlik olmaksızın çalınan unison notaları içerir. James Huneker, Sonatların Mikuli basımının Amerikan versiyonunda Chopin’in şu sözlerinden alıntı yapmıştır: “Sağ el ile unison çalan sol el, aslında Mart’tan sonra bir diğeriyle dedikodu yapmaktadır.” Dördüncü bölüm, ayrıca çeşitli kritikler tarafından “mezar taşlarının arasında uğuldayan rüzgar” olarak da betimlenmiştir.

Scherzo Si bemol minör, Op. 31 (1837) 10:07
Scherzo, İtalyanca “şaka” anlamına gelmektedir, yani müzikal anlamda bir parça scherzo olduğunda, hafif, hızlı, şakacı, oyuncu bir eser olduğu anlaşılabilir. Chopin’in dört Scherzo’sundan ilk üçü, standart klasik repertuardaki diğer örneklere kıyasla daha karanlık ve dramatiktir. Minör bir eser olması, tekinsiz bir temayla başlaması ve ardından adeta birbiriyle çarpışan akorlarla devam etmesi, parçadaki gergin gelişimin göstergesidir. Ancak aksine, eserin bir sonraki ara bölümünde, Re majör tonundaki ruhu zengin ve karizmatik bir vals, bizi geçmiş yıllara, Avrupa balo salonlarına götürür. Parçanın genel hissiyatının aksine sıcak orta bölüm ise dans-vari bir doku taşıyan duygusal bir üslup içerir. Parça sonuna doğru tekrardan orijinal temaya geri döner ve büyük bir haşmet ile sona erer.

SERGEI RACHMANINOFF (1873-1943)

Chopin ve Liszt’ten iki nesil sonraki büyük usta Sergei Rachmaninoff da Romantik piyano eserleri konusundaki en büyük bestecilerden biri olarak tarihin sayfalarında yerini alacaktı. Rachmaninoff’un bu iki kompozitörden tek farkı, Rus ekolünden geliyor olmasıydı. Hayret verici derecede yetenekli bir piyanist ve özgün bir besteciydi; sadece piyano eserleri değil, orkestra eserleri, oda orkestraları için parçalar, şarkılar, koro eserleri ve operalar besteledi. Moskova Konservatuarı’nda halen öğrenciyken, çok başarılı bir besteci ve solistti; mezuniyetinin ardından da ilk senfonisini besteledi. İlk senfonisinin yankıları henüz devam ederken, birkaç yıl sonra, kendi repertuarının en saygıdeğer yapıtlarından biri olan İkinci Piyano Konçertosu’nu besteledi. Ailesiyle birlikte 1917 yılındaki Sovyet Devrimi’nden kaçarak Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşen besteci, burada yeni eserler yazmaya ve konserler vermeye devam etti. Yeni yeni gelişen kayıt endüstrisinden de faydalanarak, hem kendisinin, hem de diğer müzisyenlerin eserlerini de ABD’de yaşadığı dönemde kaydetti. Rachmaninoff, dolaylı anlatımı ve duygusal dehasıyla, dışavurumcu özgürlüğü ve çarpıcı derecede tutkulu melodileriyle, geç Rus Romantizm ekolünün son temsilcisi olarak ardında paha biçilmez bir miras bırakmıştır.

Moments Musicaux, Op. 16 (1896) 30"
Andantino
Allegretto
Andante Cantabile
Presto
Adagio sostenuto
Maestoso
“Altı Müzikal An”ın Fransızcası; Opus 16, önceki müzik çağlarının karakteristik formlarını yeniden oluşturan altı farklı eseri içermektedir. Bu formlar, Rachmaninoff’un elinde Nocturne, Sözsüz Şarkı, Barcarolle, virtuoso Etüd, ve Tema ve Varyasyonlar şeklinde yeniden hayat bulur.
Her eser, gerçek bir konser parçası olarak tanımlanmıştır. Bütünün bir parçası olarak bestelenmiş olsa da her eser, kendine özgü temaları ve yarattığı atmosferlerle, tek başına bir kimlik taşır. Eserler, kasvetli 3 No’lu Cenaze Marşı’ndan, görkemli 6 No’lu Canon’a kadar uzanan temalar içermekte; aynı zamanda da Moments Musicaux, Rachmaninoff’un hem solo piyano kompozisyonuna dönüşünü, hem de solo piyano kompozisyonundaki devrimini bütünüyle yansıtmaktadır. Andantino ani bir sonuca ulaşan, uzun ve yansımalı bir melodiyle açılır. İkinci bölüm olan Alegretto ise Rachmaninoff’un piyano tekniğindeki üstünlüğünü bu set içinde yansıtan birkaç parçadan ilkidir. Andante cantabile, kendini çevreleyen diğer parçalarla zıtlıklar taşır, “cenaze marşı” ya da “matem” olarak da adlandırılır. Presto, melodik yoğunluğun ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla, aralarında Chopin’in Prelüdleri de olmak üzere birkaç farklı kaynaktan ilham almaktadır. Beşinci bölüm olan Adagio sostenuto finalden önce, Barcarolle formunda bir moladır adeta. Maestoso ise, tüm eseri koyu, üç bölümlü bir dokuyla birlikte sonlandırır. Bu altı müzikal anda, Rachmaninoff 1941 yılında kendisiyle yapılan bir söyleşide anlattıklarını adeta tamamen gerçekleştirmiştir: “Müzik yazarken yapmaya çalıştığım şey, o anda yüreğimde olanı en yalın ve doğrudan bir şekilde söylemektir.” [Wikipedia.org]

FRANZ LISZT (1811-1886)

Macaristan’da doğan Franz (Ferenc) Liszt, henüz 9 yaşındayken Carl Czerny ile çalışması için Viyana’ya gönderildi. Liszt, Viyana’da yaşarken Beethoven ve Schubert’e takdim edildi, çok kısa bir süre içinde hem besteci, hem de piyanist olarak bir “harika çocuk” olduğu tescillenmişti. Gençlik çağında Viyana’dan Paris’e geçen müzisyen, burada ileride “Symphonie Fantastique” eserini piyano için uyarlayacağı ve kendisi üzerinde çok büyük bir etki yaratacak olan Hector Berlioz ile tanıştı. Hemen ardından, harikulade keman performansları kendisi için çok daha büyük bir ilham kaynağı olan Niccolo Paganini’yle tanıştı ve kendisi de en azından Paganini gibi büyük bir virtüöz olmaya karar verdi.
Onlarca yıl boyunca Avrupa’nın büyük şehirlerinde turnelere çıkan Liszt’in kariyeri ona çok büyük miktarda gelir sağlamıştı. Hatta müzisyen, bonkör bir hayırsever olmuştu; ihtiyacı olanlara para ve zaman bağışlamak konusunda hiç çekinmiyordu. Liszt’in müziğinin büyük bir bölümü, başka bestecilerin –senfonileri de dahil olmak üzere– eserlerinin piyano için uyarlanmasını içerir. Kendi bestelerinin birçoğu ise betimleyicidir: çeşitli mizansenleri, resimleri tasvir eder, ya da şiirden veya edebiyattan etkilenir.

“Venezia e Napoli” (“Hac Yılları: İtalya”) (1859) 22:52
    I. Gondoliera
    II. Canzon
    III. Tarantella
Liszt, Avrupa’daki hac yıllarını tasvir ettiği üç süit bestelemiştir. Bu süitleri, “Années de Pèlerinage” olarak adlandırmıştır ve “İtalya” İkinci Yıl’dır. İkinci Yıl, 1840 yılındaki aynı isimli eserin bir revizyonu olarak ortaya çıkmıştır ve aslen 1859 yılında bestelenmiş olmasına rağmen, 1861 yılında yayımlanmıştır. İlk iki süit, kompozitörün tüm paletini sergilemektedir: Gösterişli bir virtüözlüğün gösterilmesinden, içten duygusal beyanlara kadar birçok farklı rengi görmek mümkündür. İtalya’daki İkinci Yıl’da, özellikle Petrarch’ın Sonet’lerinden, ünlü Michelangelo heykelinden, Dante’nin bir konuşmasından ve Raphael’in bir resminden etkiler gözlemlemek mümkündür. Bu üç parçanın ekleri ise, Venedik ve Napoli’nin müzikalitesine bir atıf niteliği taşımaktadır.

  • Gondoliera (Gondolcu’nun Şarkısı, Giovanni Battista Peruchini’nin "La Biondina in Gondoletta" eserinden esinlenilmiştir)
  • Canzone (Rossini'nin "Otello"sundaki gondolcunun şarkısı "Nessun Maggior Dolore"den esinlenmiştir)
  • Tarantella (Guillaume-Louis Cottrau’dan (1797–1847) temalar kullanılmıştır)


Alexandra Ivanoff, Aralık 2009. (Türkçe: Can Ergelmiş)

FRÉDÉRIC CHOPIN (1810-1849)

One of classical music's most formidable composers for the piano, and specifically of Romantic piano works, Frédéric Chopin was born near Warsaw. He was a child prodigy who left Poland at the age of twenty, narrowly escaping the November Uprising of 1830, and made his way to Paris, where he composed, taught, and established a reputation as a virtuoso pianist. Chopin's compositions were primarily for solo piano. Though they are technically demanding, the emphasis in his style is on nuance and expressive depth. Chopin invented musical forms such as the instrumental ballade and was responsible for major innovations in the piano sonata, waltz, nocturne, etude, impromptu, prelude, mazurka, and polonaise—these last two reflected his intense Polish nationalism.

Andante spianato & Grande Polonaise in E-flat Major, Op. 22 (1831) 14:46
The quiet rippling effects of the Andante spianato (smooth) introductory section bear one of Chopin's most memorable and exquisite melodies. The very serene middle section is a contrasting somewhat chordal episode to complement the overall texture of the movement. This Grande Polonaise is considered one of the most brilliant examples of this particular form, the title of which means "a dance in the Polish style". It opens with a fanfare and then moves into the ebullient and fearless dance form of which Chopin was such a master. His unexpected twists of harmony and the sheer poetic gusto with which he approached these materials were astonishing and, for years, unequalled.

Ballade No. 3 in A-flat Major, Op. 47 (1841) 7:33
A Ballade is a narrative style of composition that Chopin initially introduced, and other composers used the form throughout the 1800s. It usually applies to piano solo and Chopin wrote four, as did Brahms, Liszt two and Clara Schumann one. Chopin's No. 3's opening is a dreamy, sweet theme in 6/8 meter that continues to a kind of gracious galloping rhythm throughout the rest of it, ending in a blissfully simple few chords that belie the previous highly virtuosic material.

Sonata B-flat minor, Op. 35 ("Funeral March") (1837) 24:11
Grave; Doppio movimento
Scherzo
Marche funèbre: Lento
Finale: Presto
The first movement features a stormy opening theme (which alludes to Beethoven's Sonata Op.111) and a gently lyrical second theme. The second movement is a virtuoso scherzo with a more relaxed melodic central section. The third movement begins and ends with the celebrated funeral march in B flat minor which gives the sonata its nickname, but has a calm interlude in D flat major. "Chopin's Funeral March" is used commonly to describe only the funeral march proper (in B flat minor). It was used at the state funerals of John F. Kennedy and for Soviet leaders like Leonid Brezhnev. It was played at the graveside during Chopin's own burial at Père Lachaise cemetery in Paris. The finale contains a whirlwind of unison notes with unvarying tempo or changes in volume; James Huneker, in his introduction to the American version of the Mikuli edition of the Sonatas, quotes Chopin as saying "The left hand unisono with the right hand are gossiping after the March". Others have remarked that the fourth movement is "wind howling around the gravestones". [from Wikipedia.org]

Scherzo in B-flat minor, Op. 31 (1837)
10:07
Scherzo means "joke" in Italian, and so musically it is usually a lightweight, quick, and playful piece. Chopin's first three of his four Scherzos are comparatively dark and dramatic compared to many examples in standard classical repertoire. The fact that it's in a minor mode and starts out with a spooky theme followed by crashing chords suggests something more substantial is coming. And indeed, a sprightly and charismatic waltz in D-flat takes us to the gallant European ballrooms of yesteryear. A middle section in a warmly contrasting key contains a sentimental theme in the dance-like texture. It works its way back to the original material and finishes with supreme grandeur.


SERGEI RACHMANINOFF (1873-1943)

Two generations later than Chopin and Liszt, Sergei Rachmaninoff would also go down in history as one of the great composers of Romantic keyboard music—but of the Russian school. An astounding pianist and unique composer, he left a revered oevre of richly evocative works for not only piano, but orchestra, chamber music, songs, choral works and operas. While a student at the Moscow Conservatory he was already a successful composer and soloist, and after his graduation he composed his first symphony. A few years later he composed his Second Piano Concerto, which became one of the most revered staples of the repertoire. He and his family escaped the oncoming Russian Revolution in 1917 by emigrating to America, where he continued to compose, conduct, concertize and record his and others' works in the newly emerging recording industry there. His compositions, with his idiomatic and lyrical ingenuity, expressive breadth, and strikingly passionate melody, comprise a treasured legacy of the last representative of late Russian Romanticism.

Six Moments Musicaux, Op. 16 (1896) 30"
Andantino
Allegretto
Andante Cantabile
Presto
Adagio sostenuto
Maestoso
French for "Six Musical Moments"; Opus 16 comprises a group of six separate works which reproduce musical forms characteristic of previous musical eras. The forms that appear in Rachmaninoff's incarnation are the Nocturne, Song Without Words, Barcarolle, virtuoso Étude, and Theme and Variations. 
The individual pieces have been described as true concert works. Although composed as part of a set, each piece stands on its own as a concert solo with individual themes and moods. The pieces span a variety of themes ranging from the somber Funeral March of No. 3 to the majestic Canon of No. 6, the Moments Musicaux are both Rachmaninoff's return to, and revolution of, solo piano composition. 
Andantino opens the set with a long, reflective melody that develops into a rapid climax. The second piece, Allegretto, is the first of the few in the set that reveal his mastery of piano technique. Andante cantabile is a contrast to its two surrounding pieces, named "funeral march" and "lament". Presto draws inspiration from several sources, including the Preludes of Chopin, to synthesize an explosion of melodic intensity. The fifth, Adagio sostenuto is a respite in Barcarolle form, before the finale Maestoso, which closes the set in a thick three-part texture. In six musical moments, Rachmaninoff illustrates completely what he revealed in an interview in 1941: "What I try to do, when writing down my music, is to make it say simply and directly that which is in my heart when I am composing." [from Wikipedia.org]

FRANZ LISZT (1811-1886)


Born in Hungary, Franz (Ferenc) Liszt was sent at the age of 9 to study with Carl Czerny in Vienna, where he met Beethoven and Schubert and gained success as a prodigy composer-pianist. As an adolescent he went to study in Paris, where he met Hector Berlioz, who was to become a strong influence on Liszt, and whose "Symphonie Fantastique" he would later transcribe for piano. Soon after that, he met Niccolo Paganini, whose brilliant violin performances were an even greater inspiration to Liszt; he decided he would become just as much of a virtuoso. Liszt's career, which included decades of touring around Europe, was so financially successful that he became a generous philanthropist, donating money and time to help those in need. Liszt's piano music contains a vast number of transcriptions of other people's music, including whole symphonies. Many of his own compositions are programmatic, in that they describe scenes, paintings, or are inspired by poetry or literature.

“Venice and Naples” (“Years of Pilgrimage: Italy”) (1859) 22:52
    I. Gondoliera
    II. Canzon
    III. Tarantella
Liszt composed three suites that described his years of pilgrimage around Europe. He called them "Années de Pèlerinage" and "Italy" is the Second Year. The supplement to the Second Year was published in 1861, although originally composed in 1859—partially as a revision of an earlier set with the same name, composed ca. 1840. The first two suites show the composer's complete palette: from showy virtuosity to sincere emotional statements. The Second Year in Italy is specifically influenced by Petrarch's Sonnets, the statue of Michelangelo, a lecture by Dante, and a painting by Raphael. This supplement of three pieces is an affectionate and sentimental homage to the musical sounds of Venice and Naples.

  • Gondoliera (Gondolier's Song, based on the song "La Biondina in Gondoletta" Giovanni Battista Peruchini)
  • Canzone (based on the gondolier's song "Nessun Maggior Dolore" from Rossini's "Otello")
  • Tarantella (using themes by Guillaume-Louis Cottrau, 1797–1847)

Alexandra Ivanoff, December 2009

ANA SAYFA


İ S T A N B U L   Istanbul Recitals    RESİTALLERİ
M&K